Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

  • ''Litt historie som er funnet om vårt kjære Herredshus''

    Høvåg Herredshus 1906

    Høvåg Herredshus fylte 100 år i 2006

    Det er i året 2006, hundre år siden huset ble bygget. Den gang var det et halvannet etasjes hus i sveitserstil med bryggerhus i kjelleretasjen mot veien. Høvåg sparebank hadde siden 1863 leid lokaler hos private og behovet for et permanent sted å være var stort. Herredsstyret hadde også sine møter hos private. I protokollen for sparebankens direksjon kan man lese:

    ”Leietiden hos Lensmand Kleveland udløber ved udgangen av indeværende år og Kleveland vil ikke fornye leiekontrakten mer enn et år av gangen. Forstanderskabet henstiller til Herredsstyret at nedsette en komité på fire medlemmer hvorav Forstanderskabet og Herredsstyret velger hver 2 til at forberede spørgsmålet om opførelse av et kombinert bank- og kommunelokale. Til sagkyndig assistanse for komiteen bevilger Forstanderskabet de fornødne midler.”

    Safen fra nær Banken var i Høvåg Herredshus
    Høvåg Herredshus og Høvåg Sparebank bygget

    Disse ble valgt: For bankens forstanderskab: Thomas J. Ørisland og Gunder Fjermeros og for herredsstyret Karl Kvaase og Ole Christensen. Gunder Fjermeros var byggmester og bygde huset for kr 10 000,-. Huset ble innviet høsten 1906 og ble innflyttet av Høvåg Sparebank 2. februar 1907.  

    Huset rommet den gang to rom for banken, et kommunelokale og en forsamlingssal. I kjelleren var det bryggerhus og bakerovn. Det er to safer i bygningen. Den ene tilhørte banken og den andre disponerte kommunekassa og trygdekontoret.

    Allerede i 1907-8 ble det foretatt en ominnredning i vestre del av huset. Bankstyrer som tidligere hadde sitt rom mot fasaden fikk nå dette til baksiden og ekspedisjonslokalet ble mot forsiden. En ny inngang mot vest var en følge av denne forandringen. 

    I de første årene gikk samlokaliseringen på Herredshuset bra, men etter hvert ble ordningen noe tungvind. Banken fikk mindre og mindre albuerom etter hvert som kommune-administrasjonen vokste.

    Høvåg Herredshus og Høvåg Sparebank bygget
    Høvåg Herredshus 1955

    Den neste store ombygning kom i 1938-39. I 1938 startet påbyggingen av ny forsamlingssal og kjeller. Første etasje gjennomgikk en omfattende ominnredning og ”make up” og full 2. etasje ble påbygd. En morsom detalj ved dette er det faktum at Halvdan Natvig tegnet takkonstruksjonen i storsalen gjennom et kurs han tok på NKS og kunstmaler Christoffer Aarsnes stod for sjablongmalingen på listverket i salen. Bank-ekspedisjonen flyttet nå til forsamlingssalen – rommet mot øst.

    Strømmen ble ikke skrudd på i Høvåg før 19. mars 1921

    Å stå som huseier av et slikt bygg bød på atskillig ekstraarbeid for bankens styre som ved dette skaffet seg problemer og oppgaver som strengt tatt lå utenom en sparebanks arbeidsområde. Samtidig krevde den kommunale administrasjon større og mer hensiktsmessige lokaler. Banken på sin side var også interessert i å få mer praktiske lokaler og arbeidsforhold, og tanken på eget bygg for banken tok form. I møte 6. april 1955 ble saken tatt opp på et ekstraordinært forstanderskapsmøte og det endte med at styret fikk fullmakt til å kjøpe tomten hvor banken står, med henblikk på ny bankbygning.

    Nytt bankbygg

    Høvåg Herredshus og Høvåg Sparebank bygget
    Høvåg Herredshus 1955

    Styret fikk fullmakt til å forhandle med kommunen om kjøp av bankens eiendom og resultatet ble at Høvåg kommune fikk seg huset overdratt for kr 100.000. I januar 1959 tok sparebanken den nye bygningen i bruk.

    Neste store oppussing kom i 1960. Høvågfolk tenkte at hvis de kunne vise til et vakkert og nyoppusset kommunelokale, så kanskje man slapp kommunesammenslåing med Lillesand. Men som vi vet hjalp dette lite. Til tross for anstrengelsene ble det altså kommunesammenslåing i 1962. Høvåg hadde da vært egen kommune i nær 100 år. Lillesand kommune overtok bygningen. Selv om Høvåg nå var innlemmet i Lillesand kommune, gikk det noen år før administrasjonen i gamle Høvåg kommune ble lokalisert i Lillesand.

    Så kom neste oppussing i 1985-86 og Arvid Hamre var sjefen den gangen. Lillesand kommune bevilget 200 000,- kroner til oppussing, og da arbeidet var ferdig hadde man brukt kr 199 000 og 35 øre. Faste brukere av huset ble fra nå av, blant andre, Husmorlagets barnehage som disponerte kjelleren og ungdomsklubben Grasroda som delte andre etasje med Sanitetsforeningens fotpleie og frisørsalong. 

    I år 2000 startet ny oppussing i lokalene som var ganske nedslitte. Man rakk å pusse opp det gamle banklokalet, gangen, kjøkkenet og bryggerhuset i kjelleren før ryktene begynte å gå om at Lillesand kommune ville selge huset. Deretter ble det umulig å motivere folk til å pynte opp et hus som skulle selges og oppussingen sluttet i 2001

    Høvåg Herredshus 1955
    Høvåg Herredshus 1955

    En stiftelse ble etablert i 2004 med formål å drive barnehage og kulturhus i bygningen. Prisen var da kr 600 000,- som man lånte av Torbjørn Thorsen i Høvåg Sparebank. Lånet lød på kr 650 000. Da hadde man kr 50 000 og pusse opp for. Nå fikk oppussingen ny fart og foreldre til barn i den nye barnehagen deltok. Storsalen og Lillesalen ble nå pusset opp.

    I 2005 ble huset malt utvendig, råtne kledningsbord byttet ut og knuste vindusglass erstattet med nye. I 2006 ble tak og vegger i storsalen etterisolert.

    I 2008 ble andre etasje ferdigstilt som forsamlingslokale med rømningstrapp, kjøkken og 2 toaletter, et nytt vindu mot øst og brannsluse ned til utgangsdøra. I trappegangen i andre etasje gipsplater i tak og vegger. I første etasje ble alle vegger og tak påført brannhemmende lakk. Alle hulrom i vegger, gulv og tak er nå etterisolert med innsprøytet steinull også i andre etasje.

    Skorsteinene i storsalen og det blå rommet mot veien har nå blitt innsatt med godkjente piperør av Larsens murmesterfirma. Begge ovnene, i disse to rommene, er tatt ned og sprekker i platene er sveiset på Åses Sveiseverksted i Lillesand. Nå kan man egentlig fyre i disse to ovnene, de andre to, i Lillesalen og «Posten», står bare til pynt. P.g.a. de nye pipeinnsatsene kan også bakerovnen i kjelleren brukes. ( I 2023 ble det montert elektrisk avsug på toppen av skorsteinen.)

    I 2014 kjøpte vi jordet mellom Avishuset og Herredshusets uteområde til parkeringsplass for 50 000 kroner av Knut Homdrom. 

     Lee Doughty forteller at Grasroda startet opp på Herredshuset i 1982 og flyttet til Høvåghallen noen år etter at vi begynte å renovere 2dre etasje i 2007. I den perioden ble det ikke avholdt treff kvelder i Grasroda.